Rođendan portala Ravno do dna: marisol - Dva Osam
DETALJI DOGAĐAJA
Rođendan portala Ravno do dna: marisol
Datum 30. 3. 2022
POČETAK 20:00
MJESTO ODRŽAVANJA DVA OSAM

Iza imena koje će prosječnog Hrvata prvenstveno asocirati na nekoć popularnu sapunicu, kriju se Erol Zejnilović, jedan od najagilnijih tuzemnih glazbenika sa zaista impresivnim popisom bendova u kojima svira ili je svirao, te vokalistica Josipa, a njihova suradnja urodila je nečim što dosta apstraktno, ali prikladno nazivaju mango pop. Taj termin označava kompleksan, skuliran i pomalo melankoličan križanac akustičnih balada, bossanove iznikle iz vrta Bebel Gilberto, easy listening jazza, europskog popa prve polovice šezdesetih i elektronike na granici synth-popa i proslavljenih Cafe del Mar kompilacija.

Sve navedeno vrlo jasno je iskazano već u naslovnoj pjesmi koja otvara album, pjesmi kao stvorenoj za uglazbljivanje trenutka u kojem na nekoj osamljenoj plaži zamišljeno buljite u more, odbrojavajući posljednje dane prije povratka u stvarnost. Isto se manje-više može reći i za "Sidro", "Kontrol frik", "Mango", "Molim, hvala, oprosti" i "Drugi", dok su nešto slabije iako i dalje vrlo solidne one skladbe u kojima glavnu riječ preuzima elektronika ("Dijete", "Pasivna agresija").

Općenito, "Žene mape" ispravno je smatrati ljetnim albumom premda ne onim čije će pjesme odzvanjati klubovima diljem obale, što ga čini idealnim soundtrackom svega što nas očekuje (i ne očekuje) u pandemijom obilježenim nadolazećim mjesecima. Vrijedna spomena je i lirika koja ni u jednom trenutku ne daje naslutiti ‘godinu proizvodnje’, odnosno posvećena je vječnim, svakodnevnim preokupacijama zbog čega je, što se dobrim dijelom odnosi i na glazbu, mogla nastati bilo kad. A taj bezvremenski feel nije samo najveća vrlina marisola, već i nešto što je u popu najteže postići.

Vedran Harča, Ravno do dna

▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬

Ulaz je moguć samo uz predočenje COVID19 propusnice. Broj ulaznica ograničen je poradi kapaciteta, zainteresiranima predlažemo da ih osiguraju u pretprodaji.

Cijena ulaznice: 40 kn u pretprodaji, 60 kn na ulazu u klub.

PRETPLATI SE NA NEWSLETTER