Emphasis, Beluga - Dva Osam
DETALJI DOGAĐAJA
Emphasis, Beluga
Datum 24. 2. 2022
POČETAK 19:00
MJESTO ODRŽAVANJA DVA OSAM

Geenger Records predstavlja!  

Emphasis je bend začet u Čakovcu, koji je kroz godine rada izbrusio svoj jedinstveni zvuk oslanjajući se na izražene rifove i mračnu atmosferu. Spoj metal i post rock glazbe koordinate su ovog projekta, u kojem se spajaju žestoki elementi s melodičnim dijelovima te mnoštvom ambijentalnih prijelaza. Dečki premošćuju nekoliko glazbenih žanrova, a inspiraciju traže u velikanima kao što su Caspian, Russian Circles, This Will Destroy You, Enslaved i Isis.

Godine 2007. predstavili su se hvaljenim debitantskim albumom "Elements of Morrow", koji je uspješno sjedinio heavy metal, post rock i druge susjedne žanrove. Drugim albumom, "Gliding Over All", dečki su dalje definirali temelje svog prepoznatljivog, moćnog zvuka. Njihovo treće ostvarenje, "Black.Mother.Earth", kolekcija je sporih i teških pjesama s naglaskom na monolitične gitarske rifove i bogati ritam. Naslov albuma engleski je prijevod naslova romana lokalnog pisca Kristiana Novaka, "Črna mati zemla". To je ujedno i hommage članova sastava predjelu Hrvatske iz kojega dolaze.

Pandemijsku rupu u vremenskom kontinuumu su iskoristili za regrupiranje vlastitih redova i skladanje četvrtog albuma koji će ugledati svjetlo dana u nadolazećim mjesecima. Materijal su snimali u Studiju 148 u Bukureštu pod producentskim vodstvom dugogodišnjeg suradnika i vanjskog člana benda Mariusa Costachea.

--> https://music.emphasis.band
--> https://www.facebook.com/emphasiscro
--> https://www.instagram.com/emphasistheband

▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬

Beluga je nastala 2018. godine, a članovi su aktivni na sceni od još devedesetih (Analena, Ha Det Bra, Pepel Puh, I Don't Think So!, Pitsome Pete... samo su neki od bendova u kojima su prethodno djelovali). Bend je u početku bio dvojac koji je uz pomoć efekata i loopera zadao temelje prvim pjesmama, a nakon priključenja basiste dobiva na ritmičnosti, žestini i više organskom zvuku. Samim time širi se i zvučna slika benda, upotpunjena video projekcijama u vlastitoj produkciji.

Osim kao bend, Beluga djeluje i kao svojevrsni kreativni kolektiv, pa je tako Dubravko Dragojević - Zet zadužen za snimanje zvuka benda i elektroniku i video, basist Tomislav Turković - Lav za dizajn i art direkciju, a Dejan Jeličić je vlasnik Pitsome brenda za tisak, pod čijim okriljem nastaju Belugine majice i ostali merch.

Zvuk Beluge karakterizira naglašena atmosferičnost i melankolija, iako su pjesme ritmički čvrste i ne nedostaje im žestine. Muzika bez tekstova za članove tria predstavlja poseban izazov jer se kroz melodije, efekte i cijelu audio-vizualnu strukturu (bend koristi i video projekcije tijekom svojih nastupa) slušateljima dočarava ono o čemu pjesme "govore". Princip je to koji koriste brojni post rock, space rock, surf i drugi instrumentalni bendovi, pa iako se bend najčešće uspoređuje s žanrovskim velikanima poput God Is An Astronaut, Mogwai, Explosions In The Sky... pogrešno bi bilo Belugu nazvati post rock bendom, obzirom da u zvuku koriste i utjecaje alternativnog zvuka 80-ih, stoner rocka, pa čak i grungea.

"Oceans Apart" naziv je EP-a prvijenca objavljenog u prosincu 2021. pod okriljem Geenger Recordsa. Radi se o četiri pjesme snimljene u vlastitom aranžmanu, a miksane u studiju Green Hill s producentom Jelenkom Hodakom, poznatom po radu s Afion, Rebel Star i L.H.D.

--> https://belugazagreb.bandcamp.com
--> https://www.facebook.com/beluga.zagreb
--> https://www.instagram.com/beluga.zagreb

▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬

Prije, poslije i između bendova muziku primjerenu događaju odabire 6x6 (GNGR RECS).

Ulaz je moguć samo uz predočenje COVID19 propusnice. Broj ulaznica ograničen je poradi kapaciteta, zainteresiranima predlažemo da ih osiguraju u pretprodaji.

Cijena ulaznice: 50 kn u pretprodaji, 70 kn na ulazu u klub.

PRETPLATI SE NA NEWSLETTER