Filmska večer: Naš dom u divljini / Acasa, Režija: Radu Ciorniciuc - Dva Osam
DETALJI DOGAĐAJA
Filmska večer: Naš dom u divljini / Acasa, Režija: Radu Ciorniciuc
Datum 5. 1. 2022
POČETAK 20:00
MJESTO ODRŽAVANJA DVA OSAM

Naš dom u divljini / Acasa
Radu Ciorniciuc - Finska, Njemačka, Rumunjska 2020. - 84' - dokumentarni

Obitelj Enache, koja se sastoji od devetero djece i njihovih roditelja, dvadeset je godina živjela u sklepanoj kolibi u divljini "Bukureštanske delte" – napuštenog poplavnog područja i jednog od najvećih urbanih rezervata prirode na svijetu, u čijim se jezercima kriju stotine životinjskih vrsta i rijetkih biljaka. Kad vlasti odluče urediti taj jedinstveni urbani ekosustav, obitelj Enache ostaje bez krova nad glavom i dobivaju naputak da se presele u Bukurešt, koji im je potpuno stran. Djeca, koja su donedavno dane provodila u prirodi, moraju se prilagoditi gradskom životu i umjesto plivanja u jezeru ići u školu, a svoje štapove za pecanje zamijenit će mobitelima. Njihov je identitet stavljen na kušnju, osjećaj slobode koji su imali nestaje, a mijenjaju se i njihovi obiteljski odnosi. Ovaj debitantski film odmjerena je studija gentrifikacije, promatrane iz perspektive obitelji koja se nastoji priviknuti na novi život koji nije tražila. Bi li bilo bolje vratiti se u onaj "izgubljeni raj", gdje se živi slobodnije ali teže, ili se u uklopiti u društvo u kojem je život lagodniji, ali za sobom vuče pritiske i razmirice?

O autoru:
Radu Ciorniciuc bio je jedan od suosnivača prve nezavisne medijske organizacije u Rumunjskoj, Casa Jurnalistului. Radi kao autor novinskih članaka i istraživački izvjestitelj baveći se temama ljudskih prava, dobrobiti životinja i okolišnim pitanjima u različitim dijelovima svijeta. Radovi su mu prikazani i objavljivani u medijima kao što su Channel 4 News, Guardian i Al Jazeera, a dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja od organizacija poput Amnesty Internationala, Kraljevskog televizijskog društva i Fondacije Wincott.

Festivali i nagrade:
Filmski festival Sundance 2020 – Posebna nagrada žirija za kameru u međunarodnoj dokumentarnoj konkurenciji; Dokumentarni festival u Solunu 2020; CPH:DOC 2020

Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=XOdUY_sL-ok

Filmska večer organizirana je u suradnji s alternativnom distribucijskom mrežom KineDok.

Ulaz slobodan.

PRETPLATI SE NA NEWSLETTER