Filmska večer: ADU i ALU na Jabukovcu - Filmovi Petra Vukičevića i Nikoline Žabčić - Dva Osam
DETALJI DOGAĐAJA
Filmska večer: ADU i ALU na Jabukovcu - Filmovi Petra Vukičevića i Nikoline Žabčić
Datum 30. 11. 2022
POČETAK 20:00
MJESTO ODRŽAVANJA DVA OSAM

Filmska večer u studenom po prvi puta donosi i radove s ALU-a! Naime, uz standardni program filmova studenata režije ADU-a, ovomjesečnu filmsku večer obilježit će i animirani film s odsjeka za Animirani film i nove medije. U goste dolaze Petar Vukičević i Nikolina Žabčić

PROGRAM: 

Arbor Inversus (2021), r. Nikolina Žabčić 

Referirajući se naslovom na mitologiju drveća, ovaj kratkometražni animirani film u središte stavlja Tantosa, diva promjenjivih fizičkih oblika. 

Tantos utjelovljuje istovremeno protagonista i antagonista filma – on je nužno zlo i ne nužno dobro, personifikacija božanstva i neokovani Prometej. Promatrajući planet Zemlju, Tantos osjeti da dolazi opasnost te odluči napraviti sve u svojoj moći kako bi spasio stanovnike Zemlje. Kombinacijom animacijskog crteža tušem, bojicom i grafitnom olovkom na papiru, ovaj film daje upečatljive vizuale koji su vješto atmosferski gradirani. Zvuk pridonosi gradaciji, on nas s jedne strane približava ljudskom strahu i neizvjesnosti koji prelaze u emotivni izdah, a s druge meditativno pokreće dramaturški kostur filma. Sinteza tih podražaja nalazi se u samom Tantosu, koji posjedujući moć da raspolaže sudbinom cijele planete, zapravo pokušava riješiti unutarnju dvojbu ispravnosti svog uplitanja. 

▬ ▬ ▬ 

Sparina (2020), r. Petar Vukičević 

Karmen se nenajavljeno s koferom pojavi kod (nada se) buduće stanodavke i cimerice Roze. Nakon što ju Roza primi, Karmen se nada novom početku. 

Motivom traženja utočišta u novom domu, redatelj nas odmjereno pušta u životni prostor koji dijele dvije žene. Iako zajedno s Karmen upoznajemo interijer, neke su nam prostorije izvan dosega, jer mi ipak samo promatramo situaciju kroz uski okvir, negdje u kutu prozora virimo te, pomažući si katkad i ogledalima, pokušavamo zaviriti u širi kontekst priče. No, ovo nije film o širem kontekstu, on je dapače irelevantan, kao i sve što je izvan ograde dvorišta. 

▬ ▬ ▬ 

RASPORED: 

20:00 projekcija 
20:30 razgovor 

Pridružite nam se, pogledajte filmove ovih talentiranih mladih autora i uključite se kasnije u razgovor. 

▬ ▬ ▬ 

Voditelj i moderator programa ADU na Jabukovcu je Tibor Đurđev. Tibor je veliki zaljubljenik u film, budući teoretičar filma, jednog dana i filmski redatelj, a trenutno student na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

▬ ▬ ▬ 

Ulaz slobodan. 

PRETPLATI SE NA NEWSLETTER