reGENERACIJA - Dva Osam
DETALJI DOGAĐAJA
reGENERACIJA
Datum 25. 5. 2022
POČETAK 20:00
MJESTO ODRŽAVANJA DVA OSAM

reGENERACIJA: Dva Osam 

reGENERACIJA je krovni naslov projekta koji u fokus postavlja pitanje zatvorenih kulturnih prostora, bazirajući se na kultne klupske prostore iz 80-ih godina 20.st. na području Zagreba, koji nisu doživjeli svoju prenamjenu. 

Ideja reGENERACIJE rodila se tijekom 2020. godine u kojoj se slijed zatvaranja prostora istaknuo kao trans-generacijski problem koji je postojao i prije donošenja epidemioloških mjera koje su ograničavale slobodu kretanja te time i socijalni kontakt. Bili smo svjedoci dvostrukog zatvaranja u kojem je jedan od uzroka već spomenuta borba protiv pandemije kao i prirodnih neprilika, čija su se zatvaranja smatrala trenutnim stanjem nakon kojeg će se prostori revitalizirati. S druge strane, razlog tadašnjeg zatvaranja prostora kafića Kinoteke, Jabuke, Kino Europe i Sidra na području grada Zagreba nisu bile epidemiološke mjere. 

Pitanje zatvaranja istoimenih prostora koji polako postaju samo sive mrlje grada nije problem samo generacije koja je tamo obitavala, već je problem koji ujedinjava sve generacije. Nametnulo se pitanje izlaska u koja i kakva mjesta nakon ukidanja tadašnjih epidemioloških mjera. Koja je budućnost-sadašnjost preostalih prostora? Koja je/će biti kultura druženja i okupljanja? 

Polazeći od pitanja i dvojbi na temelju kojih je nastala reGENERACIJA, čije odgovore tek sada saznajemo i kreiramo putem, posvetila bih se i osvrnula na klub Dva Osam. Klub koji predstavlja pozitivan primjer prenamjene kultnog klupskog prostora Jabuke, kao i inicijativu, priču i program koji je uspješno zaživio usprkos svim preprekama koje su nastale protekle dvije godine, već i prethodno ranjenoj kulturnoj industriji. 

Ovim događanjem prikazat će se i odviti dijalog kreatora i aktera klupske scene, kako osamdesetih godina, tako i današnjice. Putem prikazivanja audiovizualnog podcasta, okruglog stola i tematske glazbene slušaonice, predstavio bi se i usporedio okvir potreban za realizaciju kulturnog sadržaja u dva različita i udaljena desetljeća.

Po uzoru na interdisciplinaran sadržaj tadašnjih klubova, čiji rad nastavlja Dva Osam, pokušat ćemo stvoriti mjesto međugeneracijskog susreta u čijem su se obitavanju brisale granice elitne i masovne, visoke i niske kao i akademske i popularne kulture – barem na jednu proljetnu večer.

Ulaz je slobodan. 

Projekt je ujedno i ispit iz kolegija Produkcija kazališnih projekata na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu studentice 3. god. preddiplomskog studija produkcije Veronike Milinović, pod mentorstvom dr.sc. Ive Hraste-Sočo, doc. art.

Vizualni identitet reGENERACIJE izradila je Marina Štefančić.

PRETPLATI SE NA NEWSLETTER